O projekcie

Projekt realizowany dzięki wsparciu Funduszu Małych Grantów EKOUNII

Ideą projektu jest budowanie postawy szacunku dla przyrody; propagowanie i upowszechnianie podejmowania działań na rzecz ochrony owadów zapylających we własnym otoczeniu; a także zdobywanie wiedzy przez dzieci z zakresu zrównoważonego rozwoju; kształtowanie proekologicznych nawyków; poszerzenie świadomości ekologicznej wśród społeczności lokalnej, zapoznanie ze skutkami niewłaściwego gospodarowania człowieka na Ziemi. Uzyskana dotacja przeznaczona zostanie na zorganizowanie warsztatów z lokalnymi pszczelarzami, którzy wyjaśnią dzieciom, jak ogromne znaczenie ma dla przyrody i funkcjonowania naszego ekosystemu zapylanie roślin przez owady zapylające oraz w jaki sposób każde gospodarstwo domowe może przyczynić się do poprawy jakości życia pszczół i innych owadów zapylających.
Celem projektu, jest uświadomienie najmłodszym mieszkańcom Gminy Zabór, jak ważna rolę pełnią w naszym ekosystemie owady zapylające. Poprzez przeprowadzenia 5 warsztatów dotyczących życia owadów zapylających dla około 80 dzieci z Gminy Zabór (w terminie 28.05.18-06.06.18) oraz internetowej kampanii promocyjnej.
Na dwóch warsztatach będzie mowa o pszczołach i ich pożywieniu oraz znaczeniu dla zrównoważonego rozwoju, w takcie których dzieci w wieku 4 - 6 lat posadzą krzewy i rośliny miododajne. Na kolejnych trzech zdobędą wiedzę o owadach zapylających , na których dzieci z klas wczesnoszkolnych dowiedzą się jakie poza pszczołami owady są owadami zapylającymi oraz jak zbudować domek dla zapylaczy. Projekt został objęty patronatem Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.