RELACJA Z WARSZTATÓW TEMATYCZNYCH PT "PRZYGOTOWANIE DO JESIENI ŻYCIA"

W miesiącu październiku w dniach od 03.10.2023 r. do 26.10.2023 r. przeprowadzony został cykl warsztatów  pt. „Przygotowanie do jesieni życia”. Warszty miały na celu przygotowanie do starości oraz zwiększenie poczucia bezpieczeństwa w oparciu o koncepcję pomyślnego starzenia się Rowe i Kahna, tj. unikania ryzyka choroby i niepełnosprawności, utrzymania wysokiego poziomu funkcjonowania fizycznego i poznawczego, aktywnego zaangażowania się  w życie. Warsztaty prowadzone były przez ceryfikowane psychogerantolozki i podzielone na cztery bloki tematyczne:

1. Warsztat pt. „Bezpieczny Senior” ,  podczas którego omówione zostały  m.in. czynniki zewnętrzne i wewnętrzne wpływające na bezpieczeństwo w najbliższym otoczeniu seniora. Zajęcia miały na celu uświadomienieb Uczestnikom, że w miejscu, wydawałoby się, najbardziej im znanym, pojawia się szereg specyficznych problemów, których nieznajomość, bądź bagatelizowanie, może przyczynić się do wielu nieszczęść. Że pogarszająca się z wiekiem sprawność ruchowa i osłabienie funkcji psychologicznych sprawiają, że ludzie w podeszłym wieku narażeni są na kontuzje, do których najczęściej dochodzi właśnie w przestrzeni domowej. Dlatego poruszane były między innymi zagadnienia związane z dostosowaniem mieszkania do potrzeb seniorów, przeglądem codziennych pomocy ułatwiających jak najdłuższą samodzielność mimo różnych ograniczeń zdrowotnych, profilaktykę upadków oraz podniesienie świadomości seniorów na temat prawidłowego reagowania w sytuacjach zagrożenia. Poruszona została również problematyka dobrego przystosowania do starości, w którym dominującym aspektem była promocja autonomii i niezależności seniorów.
    W trakcie warsztatu poruszony został również temat tzw. Opaski życia SOS dla seniora, która służy zapewnieniu bezpieczeństwa seniora i zwiększenia komfortu życia jego bliskim. Opaska monitoruje czynności wykonywane przez użytkownika, wysyłając dane do aplikacji mobilnej, dzięki czemu opiekun ma łatwy i nieograniczony dostęp m.in. do: oodczytania aktualnej lokalizacji seniora 24h/7dni, śledzenia wykresów tętna i liczby kroków.
  2. Warsztat pt. „Doświadczenie=zapobieganie”, dotyczył doświadczeniu starości 80+ i pozwalał wczuć się w sytuację, w której Uczestnicy staną się starszymi ludźmi posiadającymi wiele nowych ograniczeń, związanych m.in. z niepełnosprawnością ruchową, zaburzeniami wzroku, słuchu, czy dolegliwościami bólowymi stawów. Uczestnicy mięli mozliwość sprawdzenia tego poprzez użycie kombinezonu geriatrycznego, wyposażonego w symulator szumów usznych, zaburzeń wzroku, ciężarki pozwalające odczuć dolegliwości bólowe szyi, stawów dłoni, kolan, stóp oraz uczucia ciężkości w poruszaniu się,
  3. Warsztat pt. „Pamięć, bezpieczeństwo psychologiczne – czynniki długowieczności cz. I” dotyczył zasad pomyślnego starzenia się ze szczególnym naciskiem na aspekt psychospołeczny. Seniorzy uzyskali informację, jak powinni zadbać o własne procesy poznawcze w tym pamięć, a także o zdrowie psychiczne.
  4. Warsztat pt. „Aktywność fizyczna i twórczość - Czynniki długowieczności cz. II” - dotyczył zasad pomyślnego starzenia się z perspektywy gerontologicznej - zapobiegania chorobom i  znaczenia aktywności fizycznej w życiu seniora, jako nie tylko sposobu zapobiegania chorobom układu krążenia (chorobie wieńcowej, nadciśnieniu tętniczemu), chorobom metabolicznym (otyłości, cukrzycy, zaburzeniom lipidowym), czy narządu ruchu (chorobie zwyrodnieniowej, osteoporozie, wadom postawy ciała), ale również sposobu na zachowanie długowieczności, doskonałej kondycji i dobrego samopoczucia. A także zwrócenie uwagi na potrzebę twórczości w życiu człowieka na każdym etapie życia.
    Zwieńczeniem cyklu warsztatów było wykonanie przez Uczestników obrazu z elementami florystyki oraz sesja zdjęciowa prezentująca wykonane własnoręcznie dzieło.